DNH 

facebook

STATUT

naslovnica

učlanjenje

kontakt

 

 

 

 

DRUŠTVO NATURISTA HRVATSKE

 

Društvo naturista Hrvatske osnovano je 2. lipnja 1977. godine.  Osnivačka skupština održana  je u prostorijama Turističkog saveza Hrvatske u 8 u Zagrebu.

 

U osnivače društva upisani su Vladislav Novak, Jelena Vugrinčić, Valerija Kelemen,  Zlata Grgić, Zdravko Vnučec, Aleksandar Mirjanić, Slavko Špoljarić, Đuro Duvančić, Bogdan Sekulić Bane, Boris Pejnović, Irena Pavičić i Marko Pavičić.

 

Izabran je izvršni odbor od 5 članova. Za predsjednika društva izabran je Vladislav Novak, za tajnicu društva Jelena Vugrinčić, za blagajnika Cvjetko Marić a članovi su bili još Tomčić Zdenko i Jerko Sladoljev.

.............................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vladislav Novak
(1921.-2001.)

Prvi predsjednik Društva naturista Hrvatske bio je dugogodišnji novinar “Večernjeg lista”, ugledni satiričar, poznati književnik i scenarist.

............................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zlata Grgić bila je u dva navrata  dugogodišnja blagajnica Društva i uz to  nosilac svih aktivnosti u Društvu.

............................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Početkom 80-tih tajnik Društva bio je Zdenko Umljenović. Posebno se angažirao oko dogovora za Rakitje kao prvom okupljalištu  naturista iz Zagreba i okolice.

 

 

25 godina DNH

 

2002. godine Društvo naturista slavi 25 godina postojanja. Osnivačka skupština Društva održana je 2. 6. 1977. godine u prostorijama Turističkog saveza Hrvatske u Zagrebu a registrirano je u rujnu iste godine. 


Prvi predsjednik bio je Vladislav Novak  a prva tajnica Jelena Vugrinčić. Osnivači bili su Marko i Irena Pavičić, Zlata Grgić, Bogdan Sekulić (Bane), Đuro Duvančić, Zdravko Vnučec, Valerija Keleman, Aleksander Miljanić, Slavko Špoljarić i Boris Pejnović. 


Svoj doprinos u razvoju Društva uz mnoge članove dali su i dosadašnji predsjednici Vladislav Novak, Fedor Abaffy, Mladen Konjević, Mladen Noršić, Branko Černelić i Krešimir Pintar.
Društvo naturista Hrvarske postalo je 1992. godine član INF-a (Internacionalne naturističke federacije).


(podaci Zlata Grgić)

 

 

 

 

 

 

Vladislav Novak
(1921.-2001.)

 

Prvi predsjednik Društva naturista Hrvatske bio je i dugogodišnji novinar “Večernjeg lista” , ugledni satiričar, poznati književnik i scenarist.


Novinar Vladislav Novak rođen je l. rujna l921. u Starom Petrovom Selu kod Nove Gradiške. Gimnaziju je završio u Virovitici l940. Tečno je govorio talijanski, njemački i madžarski. Apsolvirao je pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sudionik je antifašističke borbe od l944. godine. Novinarsku karijeru počeo je l948. godine u redakciji “Rad”, i “Glasu rada “, od kada je i član HND, a nastavio u političko- satiričkom listu “Kerempuh”, čiji je tada glavni urednik bio Mirko Trišler. Kad je “Kerempuh” ukinut u siječnju l958.g., Novak radi u humorističkom prilogu “Vjesnika”. Potom djeluje kao novinar izvan radnog odnosa za redakcije “Vjesnika”, “Zagrebačke panorame” i beogradskog “Ježa”, a od l964. je u “Večernjem listu” . Autor je čuvene rubrike “U četiri humoristička oka” lista “Večernjak “ i u njemu ostaje sve do odlaska u mirovinu l. kolovoza l985.g. Pisac je iznimno velikog broja humorističkih priloga, feljtona i reportaža ne samo u “Večernjaku “ nego i u ostalim izdanjima kuće “Vjesnik”. Njegovi humoristički prilozi humoreske često su se vrtjele na valovima Radio-Zagreba, Sarajeva, Ljubljane i Titograda, u emisijama “ Zabavno veče” Radija Zagreb, a više desetaka humoreski tiskao je u poznatom “Ježu “. Suvremenici još i sada pamte Novakove humoreske “Činovničko srce”, “ Ženidba Sime funkcionera “, “Repovi u futroli”, “Pljačka” “Traži se duža praksa" itd. Objavio je više knjiga među kojima i “Politički humoristički leksikon”, “ General Uhu” i niz sjajnih zapisa iz Domovinskog rata. Proveo je nekoliko godina na Golom otoku, o čemu on nikada nije govorio. Objavio je i nemali broj priča pod pseudonimom (Brad, Joščenko i drugima).


Dobitnik je glavne nagrade Društva novinara Hrvatske l954. godine, Zlatne plakete “Vjesnika “ i drugih priznanja. Bio je član Društva književnika Hrvatske. Umro je 8. siječnja 2001. godine.

 

top/vrh stranice

©2021